Scendragets historia
Tapio Suominen började att arbeta som matematik- och NO lärare på Nibbleskolan i mitten på 80-talet. Han blev dessutom klassföreståndare för den struligaste gruppen i dåvarande 8 A. Grupp 2 var ingenting annat än en samling gaphalsar som alla skulle synas och höras mest...samtidigt. Tapio lade pannan i djupa veck. Hur skulle han kunna få rätsida på dom här virrpannorna så att det blev en fungerande grupp högstadieelever?
Han funderade och han funderade och så till slut så kom han på det: Dom skulle åka på klassresa!
Målet blev att ta hela gänget till Ayia Napa på Cypern, och vägen dit skulle förhoppningsvis innebära att eleverna var tvugna att samarbeta och bli en homogen grupp. Tapio Suominens plan sattes i verket, och tro det eller ej, men nog fasen blev Cypern-resan verklighet. Visst, det var många sorger och flera bedrövelser längs vägen, men några dagar efter det att eleverna slutade Nibbleskolan så lyfte planet från Arlanda.

Vad har då det här med Scendraget att göra? Jo, ett led i att samla in pengar till klassresan var att sätta upp en pjäs. Den hette "Ernies bar" och handlade om den snåle och ständigt felkalkulerande barägaren Ernie. Tapio skrev manuset till "Ernies bar" och han fick hjälp av musikläraren Leif Olsen som skrev några orginallåtar till föreställningen. Erik Larsson, som arbetade som idrottslärare, hade ett förflutet som ljussättare och han gjorde vad han kunde med det lilla som hängde ovanför Nibbles scen. Även om repetitionerna oftast präglades av borttappade repliker och missade entrér så gav ändå "Ernies bar" mersmak.
Tapio skrev ännu en föreställning som handlade om ett tonårspar som ville bli tillsammans men där varken tjejen eller killen visste hur detta skulle gå till.
Han lyckades sälja den föreställningen till fritidsgården "Borgen" och hur det gick till är fortfarande en gåta. Det gav hursomhelst många sköna slantar till klasskassan inför Cypern-resan. Nu var Tapio teaterkung och alla femtonåringarna i grupp 2 etablerade skådespelare. Men när det var dags att kröna det sista året på Nibbleskolan med själva avslutningsshowen så började dom andra lärarna i Nibbleskolan att knorra. Dom tyckte att det var dags för andra "förmågor"att få visa upp sig på aulans scen och att Ernies bar-gänget fick vila lite från strålkastarljuset.

I juni 1986 så visades avslutningsshowen "Drömmar" inför en hänförd publik och ensemblen hade mycket riktigt vaskats om ordentligt. Nu var det ett tiotal elever från hela avslutningskullen som stod på scenen och gav allt i musikföreställningen, som handlade om en ung kvinnas drömmar inför framtiden:
Vad skulle hon satsa på för yrke och skulle hon finna den sanna kärleken? Temat berörde den unga publikens innersta och succén var given.
På samma gång som sommarlovet lockade så sörjde alla inblandade över att teatertiden på Nibble, troligtvis var över...

Vad eleverna inte visste var att Tapio, Leif, Erik och Richard Dazley JR funderade på att sätta upp "Drömmar" igen. Eleverna kontaktades och dom fyra presenterade sin idé. Det var snart gjort att hämta upp palmer, gatlykta, säng och stjärnhimmel från källaren och sätta upp föreställningen med den skillnaden att vissa nummer hade fräschats upp och att tempot hade höjts. En annan skillnad var att det inte längre handlade om lärare och elever.
Eftersom dom före detta Nibbleeleverna nu var gymnasister så var det en förening som träffades för att repetera och slutligen sätta upp "Drömmar". Alla föreningar behöver ett namn och det tänktes länge och väl, men så kläcktes idén att teaterförningen skulle döpas till "Scendraget". Det namnet har hängt med sedan hösten 1986 och används än idag, när vissa i föreningen gör olika jobb inom ljus och ljud.

Text: Björn Lindberg

Detta var hur Scendraget startade. Föreningen är upplöst sedan länge, men namnet finns kvar och är idag ett företag. Dagens verksamhet kan läsa om under Företaget.